14 Mayıs 2007 Pazartesi

Şarjı bitene ”’Chargebox”

Şarjı bitene ”’Chargebox”








Yurtdışında yaygın bir kullanım ağına sahip olan; cep telefonu, ipod ve pda’leri şarj eden “Chargebox” mobil telefon şarj cihazları Türkiye’de kullanıma sunuldu. 40 dakikalık kullanım ücreti 2YTL olan Chargebox, para ya da SMS karşılığı kullanılabiliyor. Şu anda İstanbul’da; Amerikan Hastanesi, Memorial Hastanesi, Dünya Göz Hastaneleri, Şifa Hastaneleri ile Akmerkez, AFM gibi alışveriş merkezleri ve bazı cafe ve restoranlarda Chargebox Üniteleri’nden faydalanılabiliyor.


Cumhuriyet



1 Dakikada Şarj Olan Pillerle Tanışmaya Hazır Olun!!


Toshiba cep telefonlarından, diz üstü bilgisayarlar ve diğer taşınabilir cihazlara kadar Lityum-İyon pillerin kullanıldığı her yerde kullanım alışkanlığına yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor.
Toshiba’nın yeni geliştirdiği formüle dayanan bu lityum-iyon piller benzerlerinden tam 60 kat daha hızlı şarj olabiliyor: bu da sadece 1 dakika içerisinde pilinizin kapasitesinin %80′ini geri kazanmanız demek.
1 dakika da %80 oranında şarj kapasitesi gerçekten çok ciddi bir gelişme. Bu hız sayesinde dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları ve diğerleri pilleri bitse dahi çok kısa süre içerisinde şarj edilebileceğinden neredeyse kesintisiz bir deneyim yaşatabilecekler kullanıcılarına.
Bu yeni pillerin tamamen dolması ise yaklaşık 6 dakika sürüyor.
Üstelik pilin ömrü de ard arda yapılan şarjlar ile pek azalmıyor: Yaklaşık 1000 şarjda kapasite %1′lik bir düşüş meydana gelebiliyor. Eğer ortam sıcaklığı 45 derece gibi aşırı değerlerde seyrederse düşüş %5′e çıkabiliyor.
Bunların yanında bu pilin çalışma ortam sıcaklığı da diğer Li-İyonlara göre daha geniş bir yelpazeye yayılmış: - 40 derecede pil %80 oranında barındırdığı enerjiyi aktarabiliyor.
Bütün bu sihir yeni Kobalt anot ve karbon içermeyen katot sayesinde mümkün olmuş. Elektrolit içeriğindeki nano partiküller katot üzerinde bir kaç yüz nanometre kalınlığında koruyucu bir tabaka oluşturup direkt teması kesiyor. Lityum iyonlarıyla temas etmeyen katot döngüyü hızlandırıyor. Elektrolit içerisinde dağılmış lityum iyonları da özel formül sayesinde katota daha hızlı ilerleyebiliyor; bunlar da hızlı şarj süresini getiriyor.
Pilin şu anki örnekleri standart 3.6 V değerinin altında voltaja sahip; ama Toshiba pillerin seri üretime geçeceği zaman bunun artacağını söylüyor.
Pillerin seri üretime 2007 ilk çeyreğinde geçmesi planlanıyor; bu süre içerisinde yakıt hücrelerinde de büyük gelişmeler beklendiğinden enerji depolama dünyasında ciddi bir rekabet olması büyük olasılık.






Hiç yorum yok: