14 Mayıs 2007 Pazartesi

Seagate’ten 15.000 RPM’lik Disk

Seagate’ten 15.000 RPM’lik Disk



Sabit disklerin veri okuma ve yazma hızları, RPM dediğimiz dönüş sayıları ile doğru orantılı. Seagate, 15.000 RPM dönüş hızına sahip ve 2.5 inçlik diskini duyurdu.Seagate, dün yaptığı açıklama ile teknoloji severlerin heyecanlanmasına neden oldu. Firma, dizüstü bilgisayarlarda da kullanılan 2.5 inçlik disklerde 15.000 RPM’lik dönüş hızını yakaladığını bildirdi. Bunun ne demek olduğunu daha kolay anlatmak için masaüstü bilgisayarlarla kıyaslayacak olursak; dizüstü bilgisayarlardan çok daha hızlı dediğimiz bir masaüstü bilgisayardaki sabit diskin dönüş hızı 7200 RPM iken Seagate’in yeni diskinin 15.000 RPM dönüş hızında olduğunu söyleyebiliriz.
Artıları eksileri Avantajlarını tahmin edebileceğiniz yeni ürünün, dezavantajlarından başlayarak biraz moral bozalım. Yüksek miktardaki dönüş hızı, beraberinde ısınma sorununu da getirdiğinden dolayı, bu ürünün dizüstü bilgisayarlarda kullanılması şu an için mümkün değil.Ürünün, az yer kaplayan hızlı veri deposu ihtiyacı olan şirketler için ideal olduğu bildiriliyor.
Bir diğer avantajı da 2.5 inç olduğundan dolayı aranan verinin bulunması, masaüstü bilgisayarlarda kullandığımız 3.5 inçlik sabit disklere oranla daha az zaman alıyor.Seagate’ten Dünya’nın en hızlısı, 15.000′lik dönüş hızına, 2,9ms’lik veri erişim hızına sahip Savvio
Seagate Dünya’nın en hızlı sabit diski olduğunu iddia ettiği yeni ürünü Savvio 15K’yı sundu. Sunucu sistemlerinde kullanılmak üzere üretilen, 15 bin dönüşlük hızı ile sınırları zorlayan yeni Savvio 2,9 milisaniyelik veri erişim hızına sahip.
2,5 inchlik yeni Savvio, enerji tüketimi açısından da 3,5 inchlik klasik sabit disklerden %30 daha avantajlı. Buna göre yeni minik Savvio bekleme halindeyken 5,8 W tüketiyor. Şimdilik sadece 36 ve 73 GB’lık kapasitelerle piyasaya sunulacak yeni Savvio 15K, özellikle anlık veri akışının yüksek olduğu sistemlerde kullanılacak. Son olarak Savvio 15K’nın da Seagate’in diğer ürünleri gibi 5 yıllık garanti ile sunulacağını belirtelim.

Hiç yorum yok: